Kosttillskott

Kosttillskott, multivitamin / mineralpiller

MultivitaminrörDet finns totalt 13: vitamin A, C, D, E, K, B1, B2, B3, pantotensyra, biotin, B6, B12 och folsyra.

Det betyder att din kropp behöver dem men kan inte göra dem på egen hand. Så du måste få dem från mat eller kosttillskott. Ett undantag är D-vitamin. Det är i lite mat, som äggulor och fet fisk. Men din kropp gör det också när din hud utsätts för solen. Vitaminer utför en hel massa olika funktioner i din kropp. Från att hjälpa till i bentillväxt för att hjälpa till att konvertera mat till energi.

Ungefär två tredjedelar av svenska vuxna tar minst ett kosttillskott, oftast multivitamin / mineralpiller. Och ändå, av alla de beslut och inköp vi gör när det gäller vår hälsa. Väljer valkostnader oss på mindre säkra grund än nästan allt annat.

Det finns fall där ett vitamintillskott behövs

Rekommenderar att personer som bor i norra breddgrader. Att ta 1 000 till 2 000 IE av D-vitamin varje dag under vintermånaderna. I Sverige, om du bor någonstans norr om Malmö, producerar din hud lite eller inget vitamin D under vintern. Rekommenderar också daglig B12 för veganer och ibland vegetarianer. Eftersom B12 endast finns i djurbaserade livsmedel som kött, ägg och mejeriprodukter. Kvinnor som är gravida eller försöker bli gravida bör ta 400 mikrogram (mcg) folsyra varje dag. Det kan minska risken för vissa fosterskador. Om du är osäker på om du behöver ett tillägg, fråga en läkare eller en registrerad dietist.

Det beror främst på att kosttillskott endast regleras lätt av läkemedelsverket. Tillverkare behöver inte bevisa effektivitet eller säkerhet. Lagstiftning begränsar vilken typ av hälsopåståenden som kan göras på etiketter. I annonser och på Internet, men många marknadsförare gör olagliga. Obehandlade erinringar i månader, till och med år innan läkemedelsverket varnar dem. Fortfarande är vissa kosttillskott klart fördelaktiga och kommer i standard doser. Inte konstigt att folk är förvirrade. Här är några allmänna tips för att komma ihåg när-eller om du köper kosttillskott.

Om du har ett medicinskt tillstånd eller är på väg att ha en operation. Kontakta din vårdgivare om du tar något tillskott. Bättre än, diskutera dem innan du börjar ta dem. Lita inte på kosttillskott för att behandla ett allvarligt hälsoproblem. I synnerhet, ersätt inte ett tillskott för medicin du har skrivit. Gravida eller ammande kvinnor borde undvika de flesta kosttillskott, förutom enligt råd från deras vårdgivare. Detsamma gäller för barn. Kosttillskott kan inte ersätta en god kost eller avbryta effekterna av dåliga vanor som att röka eller inte träna.

Allmänna tips

Stora, långsiktiga, välutvecklade kliniska prövningar saknas för de flesta kosttillskott med några undantag, till exempel vitaminer och mineraler. Den stora majoriteten av studier på kosttillskott har varit små, korta eller dåligt utformade, och resultaten är generellt inkonsekventa. Bara för att kosttillskott säljs utan recept. Är ofta prydda som ”naturliga” och inte med några varningar på etiketterna, det betyder inte att de är säkra. Biverkningar rapporteras sällan, så säkerhet är fortfarande en fråga. Kosttillskott kan ha en kraftfull och oförutsägbar påverkan på kroppen. Som eventuellt påverkar blodsockret, blodpropp, blodtryck, hormonaktivitet, leverfunktion och mycket mer. Dessutom kan många kosttillskott (särskilt örter) interagera med receptbelagda eller OTC-mediciner. Om du upplever biverkningar från ett tillägg, rapportera det till läkemedelsverket såväl som till din vårdgivare.

Sanningen är att vi behöver vitaminer

MultivitamindryckFör att vara friska, våra kroppar kan inte fungera utan dem. Men det betyder inte att de är ofarliga. Det finns tillfällen när vitaminpiller kan vara ohjälpsamt eller till och med farligt. Vitaminer är ämnen som din kropp behöver fungera ordentligt. I stort sett är vitaminer en grupp av ämnen som din kropp behöver för normal cellfunktion. Tillväxt och utveckling, enligt läkemedelsverket.

Flaskorna innehåller kanske inte ens vad etiketterna säger. Under åren har det förekommit många rapporter om produkter med mycket mindre eller mer än vad som anges på etiketterna. Ännu värre har kosttillskott befunnits innehålla oskyddade receptbelagda läkemedel samt föroreningar. Örter är särskilt problematiska eftersom de är mycket komplicerade kemiskt.

De kan variera kraftigt i deras komposition. Och det är ofta inte klart vilka föreningar som ger de föreslagna effekterna, vilket gör örtberedningar svåra att standardisera. Tillverkare ska följa ”god tillverkningspraxis” för att säkerställa identitet, renhet och sammansättning av sina produkter, läkemedelsverket övervakar efterlevnaden. Det finns institut som analyserar och intygar kosttillskott, men dessa är begränsade och omfattar inte de större frågorna. Är produkterna säkra och fungerar de som påstås?

I hela livsmedel kommer vitaminer förpackade med andra fördelaktiga ämnen, som fibrer och näringsämnen. Dessa är de naturliga föreningarna som ger växter sina färger, smaker och konsistens. Att växa bevisar att de kan hålla oss friska och förhindra sjukdomar. Många gånger verkar detta vitamin synergistiskt med andra näringsämnen. Du kan inte replikera den synergin med ett tillägg. Och kan de höga vitamin doserna som finns i vissa kosttillskott faktiskt vara skadliga.

 

 

Lämna ett svar